“Ja beide heupen zitten goed!”

Bij baby Julia is de kom van haar beide heupgewrichten niet helemaal goed ontwikkeld. Bovendien bleken beide heupkoppen buiten de kom te liggen. Dit is een combinatie van heupdysplasie en heupluxatie.

Julia kreeg een Pavlik-bandage om de heupkop in de heupkom te krijgen. Zo is haar linkerheup al in de heupkom gekomen, maar rechts lukte dat niet. Daarom krijgt ze een ‘gesloten repositie onder sedatie’. Deze behandeling vindt plaats in een kamer op de kinderafdeling.

Het is donderdagmiddag, een kamer vol met mensen. Julia’s ouders zijn er natuurlijk en naast de mensen op de foto zijn ook verpleegkundige Paulien Rijpstra en gipsverbandmeester Sandra Kleynen-Verhaar aanwezig. Julia’s ouders vertellen dat het best goed gaat. “We merken dat haar linkerheup goed zit. En met haar rechterheup gaat het beter dan voorheen.” De echo zal laten zien hoe de situatie is. Radioloog dr. Victor van der Hulst duwt net het mobiele echo-apparaat de kamer in. Julia moet even op haar zij liggen. Dat vindt ze niet leuk. Op het scherm is haar linkerheup te zien; de kop zit nog steeds ín de heupkom. Dan haar andere heup; daar is nog steeds sprake van een luxatie. Duidelijk; de geplande procedure wordt gestart.

Via een infuus krijgt Julia een medicijn voor een roesje en pijnstilling van de verpleegkundig specialist en de kinderarts. Iedereen fluistert en de gordijnen gaan nog een stukje verder dicht, zodat Julia in slaap kan vallen. Dan is er actie. Ieder zoekt zijn plek, handelt of bereidt voor. Er is veel overleg. De te nemen stappen zijn duidelijk, maar de details tellen. Linda Witbreuk (kinderorthopeed) houdt Julia’s hoofdje vast. Om haar goed in de gaten te houden, maar ook om haar hoofd een klein beetje te kantelen, zodat ze makkelijk kan ademen (en een beetje heel lief snurken).

Julia’s beentjes zijn gebogen en hangen ontspannen naar buiten. Melinda beweegt het rechterbeen. Linda kijkt naar de reactie van Julia’s lichaam en haar gezichtje; zijn er tekenen dat ze pijn voelt? Nee, ze slaapt nog steeds rustig. Dan beweegt Melinda Julia’s gebogen rechterbeentje wat meer naar binnen en gaat hij een ‘drempeltje’ over; de heupkop klikt in de heupkom. De echo bevestigt dit.

“Heb je een broodje voor me”, vraagt gipsmeester Bert aan zijn collega Sandra. Dat is vakjargon voor een rolletje gipsverband. Maar eerst moet Julia een onderbroek aan. Dat is een kruisloze broek voor ónder het gips die geen vocht opneemt, zoals watten wel doen. Julia’s ouders kunnen haar hiermee gewoon badderen. Het gipsverband komt om Julia’s middel, bij haar rechterbeen tot boven de enkel en bij haar andere been tot net boven de knie. Beide benen zijn gebogen en in spreidstand, zodat de heupkoppen goed in hun heupkom blijven. Die kom kan zo in drie maanden tijd goed rondom de heupkop groeien. Als het gips klaar is, volgt een laatste echo; ja, beide heupen zitten goed.

Meer over dysplastische heupontwikkeling