Slijtage tussenwervelschijven
Uit röntgenfoto’s of een MRI-scan kan blijken dat slijtage van de tussenwervelschijven rugpijn veroorzaakt. Veel mensen klagen dan over startpijn, stijfheid, moeite met bewegen, pijn bij lang staan.
De wervelkolom
De wervelkolom
De wervelkolom bestaat uit:
- 7 nekwervels
- 12 borstwervels
- 5 lendenwervels (lumbale wervels)
- het heiligbeen (5 sacrale wervels)
- het stuitbeentje
Een wervel is een bot met een dik gedeelte (wervellichaam) en een boog met uitsteeksels (wervelboog). In het midden ziet u een open ruimte. Met alle wervels boven elkaar is dit een tunnel (wervelkanaal) voor het ruggenmerg en de zenuwen. Via het ruggenmerg staan de hersenen in verbinding met de rest van het lichaam.
Tussen de wervels ligt steeds een tussenwervelschijf. Dit is een vezelige ring met daarin een elastische kern.
De tussenwervelschijven kunnen grote krachten dempen en maken bewegen van de wervelkolom mogelijk.
Tussenwervelschijven kunnen slijten en klachten geven. De elastische kern kan eruit puilen en op een zenuw drukken (hernia).
Behandeling zonder operatie
Behandeling zonder operatie
Het beste resultaat bereiken we met behandelen zónder operatie. Dat kan met oefenen, bewegen, pijnstilling en stap-voor-stap eventuele problemen aanpakken. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen.
De slijtage wordt natuurlijk niet weggenomen met deze behandeling, maar u leert ermee omgaan. Overigens: niet iedereen met slijtage van de tussenwervelschijven hoeft klachten te hebben.
Dit kunt u zelf doen
Bewegen is belangrijk en regelmatig van houding wisselen ook. Als u fit en ontspannen bent, heeft u minder snel last van lage rugpijn. U kunt hier dus zelf iets aan doen:
- Zorg dat u in een goede conditie bent door oefeningen of sporten
- Blijf in beweging; wandelen, fietsen en zwemmen bijvoorbeeld
- Zorg dat u veel van houding wisselt; voorkom dat u veel in dezelfde houding zit
- Zorg voor voldoende ontspanning, zodat u lichamelijk en geestelijk in balans bent
- Neem wat gas terug als u merkt dat het teveel wordt
Uw werk
Hebben uw klachten te maken met uw werk? Of hebben uw klachten gevolgen voor uw werk? Bespreek dit dan met uw werkgever en de bedrijfsarts. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk, zodat uw rug minder belast wordt. Bijvoorbeeld door:
- Uw werkplek te veranderen; de hoogte van uw stoel, tafel of computer
- De taken anders te verdelen
- Vaker tijd nemen om te bewegen
- Vaker van houding te wisselen
Operatie
Operatie
Een operatie is over het algemeen niet de oplossing voor slijtage. In uitzonderlijke gevallen is het soms nodig. Dat heet spondylodese. Uw wervelkolomchirurg zal dit eventueel met u bespreken. Lees meer over de operatie, de restklachten, risico’s en de mogelijke complicaties.