Spondylodese
Een spondylodese is een operatie waarbij er wervels aan elkaar vastgezet worden. Het gebeurt soms bij mensen met specifieke klachten, bijv slijtage van de tussenwervelschijf, een onderbroken wervelboog (spondylolyse), of een verschoven wervel (spondylolisthesis). U moet rekenen op een herstel van een aantal maanden tot een half jaar.
Operatie
Operatie
Er zijn verschillende technieken om de wervels vast te zetten. De wervelkolomchirurg bespreekt met u welke het beste bij u past.
Bij het vastzetten worden schroeven en staven gebruikt en 1 of 2 blokjes om de versleten tussenwervelschijf te vervangen. Zo’n blokje houdt de wervels op de juiste afstand.
Meer informatie over de operatie
Hoe bereidt u zich voor? Wie geeft welke informatie? Hoe gaat het op de operatiekamer? Wie zijn er aanwezig?
Na de operatie
Na de operatie
Na de operatie blijft u een aantal dagen in het ziekenhuis. U komt zo snel mogelijk weer in beweging. De fysiotherapeut in het ziekenhuis geeft u tips en u oefent bijvoorbeeld met traplopen. Zo herstelt uw lichaam van de ingreep en u went eraan dat uw rug iets stijver is. Als u voldoende bent hersteld en als u zich zelfstandig kunt redden, mag u weer naar huis. Ook thuis kunt u fysiotherapie blijven doen. Volg het advies op dat u meekrijgt van de wervelkolomchirurg.
Het eerste jaar komt u een paar keer bij de wervelkolomchirurg terug voor controle. Dan bespreekt u hoe het gaat.
Resultaat
Resultaat
De behandeling richt zich op het verminderen van de pijn, waardoor u gemakkelijker en meer kunt bewegen. Het resultaat is afhankelijk van verschillende factoren. De chirurg bespreekt dit al van tevoren met u. Het is niet altijd goed te voorspellen óf en hoeveel baat u heeft bij deze behandeling.
Mogelijke restklachten
Mogelijke restklachten
Bij een spondylodese zet de wervelkolomchirurg wervels vast. Daardoor is uw rug wat stijver. U merkt dat bij draaien en buigen, bijvoorbeeld als u uw veters vastmaakt of als u in de tuin werkt.
Complicaties
Complicaties
Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee en er is altijd kans op complicaties. Bij spondylodese is er onder andere kans op:
- Wondinfectie
- Zenuwbeschadiging
- De staven of schroeven kunnen irritatie geven of zelfs breken als het bot niet goed vastgroeit
- Langdurige zwelling en pijn
- Trombose (bloedstolsel in een bloedvat)
- Lekkage van ruggenmergvocht
- Nabloeding
- Pijnlijk litteken
Uw chirurg bespreekt dit ook al van tevoren met u.
Contact met arts
Contact met arts
Neem contact op met het ziekenhuis of de kliniek als:
- De operatiewond gezwollen of rood is, als er vocht uit de wond lekt of als u koorts heeft. Dit kan betekenen dat de wond ontstoken is (wondinfectie).
- U last heeft van een nabloeding
- Uw rug plotseling minder stabiel voelt
- Uw rug plotseling veel pijn doet
- U last heeft van uitstraling in het been
Registratie
Registratie
De wervelkolomchirurgen in Nederland zijn orthopedisch chirurgen of neurochirurgen die zich hebben gespecialiseerd in de wervelkolom. Voor de kwaliteit van zorg registreren zij hun ingrepen in een register van operaties aan de wervelkolom.
De wervelkolomchirurgen registreren ook hoe patiënten de behandeling en de resultaten ervaren. Hiervoor krijgt u meerdere keren een vragenlijst. Fijn als u deze invult!