Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
De orthopedie doet wetenschappelijk onderzoek en het kan zijn dat uw behandelaars u vragen om hieraan mee te werken. U bent natuurlijk degene die daarover beslist.
Waarom doen we onderzoek?
Waarom doen we onderzoek?
We doen onderzoek omdat we de zorg nóg beter en doelmatiger willen maken. We willen weten of de bestaande behandelingen echt nodig zijn, of ze het juiste effect hebben en of het nóg beter kan.
Lopend onderzoek
Lopend onderzoek
Landelijk
De onderwerpen voor grote landelijke onderzoeken kiezen de orthopedisch chirurgen samen met anderen, zoals patiëntenverenigingen, fysiotherapeuten en traumachirurgen. Informatie over lopend landelijk onderzoek orthopedie staat op de website van de NOV.
Regionaal
Vanuit de ziekenhuizen zetten de afdelingen orthopedie ook regionaal onderzoek op. Wat en hoe ze onderzoeken, bespreken ze met hun collega’s uit het ziekenhuis en de regio. Vaak staat er informatie op de website van het ziekenhuis.
Informatie over het onderzoek
Informatie over het onderzoek
Als uw behandelaars u vragen om mee te doen aan een onderzoek, krijgt u een informatiebrief. Daarin staat wat ze onderzoeken, hoe dat gaat en wat er van u verwacht wordt.
Lees deze brief goed door en praat erover met de uw behandelaar, uw naasten en misschien uw huisarts. Stel al uw vragen en bespreek uw eventuele zorgen. U kunt ook bellen met de contactpersoon die in de brief vermeld staat. Als u tijdens het onderzoekstraject vragen heeft, kunt u ook terecht bij deze persoon.
Meestal staat er meer informatie over wetenschappelijk onderzoek op internet; in de informatiebrief vindt u het webadres.
Eerlijke informatie
Bij elk onderzoek is een onafhankelijke toetsingscommissie betrokken. Deze mensen kijken kritisch mee. Ze beoordelen de opzet van het onderzoek en het informatiemateriaal. De eerlijkheid van de informatie hoort daar ook bij. Zij kijken of alles voldoet aan de wetten en regels. Ze beoordelen ook of het onderzoek niet te veel van patiënten vraagt.
Een onderzoek mag pas starten als de commissie helemaal akkoord is. U krijgt dus eerlijke informatie!
Waarom zou u meedoen?
Waarom zou u meedoen?
Als u meedoet, helpt u de behandelaars en onderzoekers om de zorg nóg meer te verbeteren, efficiënter en soms ook goedkoper te maken. Daar helpt u de toekomstige patiënten mee!
Hoe beslist u?
Hoe beslist u?
In de informatiebrief staat precies wat de onderzoekers van u verwachten. Vaak staat dit in een tijdlijn, of in een tabel.
Het kan zijn dat u een paar keer een vragenlijst moet invullen, of dat u een keer extra naar het ziekenhuis moet komen. Voor een röntgenfoto of voor controles bijvoorbeeld. Bepaal voor uzelf of u aan de verwachtingen kunt en wilt voldoen. Neem rustig de tijd hiervoor en praat erover met uw naasten.
Wat als u niet meedoet?
Wat als u niet meedoet?
U heeft de touwtjes in handen. U bepaalt of meedoet of niet. En als u meedoet, bent u vrij om deze keuze op elk moment te herzien. Als u twijfelt, bespreek dit dan met de contactpersoon die in de informatiebrief staat. Uw keuze heeft nooit gevolgen voor de kwaliteit van de behandeling.
Soorten onderzoek
Soorten onderzoek
Er zijn verschillende manieren om onderzoek te doen. Deze komen veel voor:
- Retrospectief onderzoek is onderzoek waarin we terugkijken naar behandelingen in het verleden. Het kan zijn dat een behandeling vroeger anders was dan tegenwoordig en dat we het effect willen vergelijken. Of dat we van een bepaalde behandeling de uitkomsten op de lange termijn willen onderzoeken. Bij zo’n onderzoek kunt u als patiënt vele jaren na een ziekenhuisbezoek nog de vraag krijgen om mee te werken; bijvoorbeeld door een vragenlijst in te vullen.
- Prospectief onderzoek is onderzoek dat gericht is op de toekomst. We meten bijvoorbeeld het effect van een nieuwe behandelmethode.
- Observationeel onderzoek is onderzoek dat we doen met de standaardgegevens die de behandelaars bijhouden. In de orthopedie zijn dat bijvoorbeeld de gegevens die we registreren als u een kunstgewricht krijgt, zoals het type prothese en het materiaal.
- Gerandomiseerd onderzoek of Randomized Controlled Trial (RCT) is onderzoek naar de beste van verschillende behandelmethodes. Dit type onderzoek doen we pas als we weten of verwachten dat meerdere behandelingen goed zijn, maar niet welke het állerbest is. Als u aan zo’n onderzoek meedoet, krijgt u willekeurig óf de ene óf de andere behandeling. We meten de uitkomsten, vergelijken ze en komen erachter welke behandeling het beste is. Of misschien is de conclusie dat er helemaal geen verschil is.
Het kan zijn dat u als patiënt niet weet welke behandeling u krijgt; dat is een blind onderzoek. Als de arts dit óók niet weet, noemen we het onderzoek dubbelblind. Als u wél weet welke behandeling u krijgt, is het onderzoek niet geblindeerd.
Heeft u extra kosten?
Heeft u extra kosten?
U betaalt geen extra kosten als u meedoet aan een onderzoek. De extra ziekenhuisbezoeken die alleen nodig zijn voor het wetenschappelijk onderzoek – zoals een extra röntgenfoto of een extra controleafspraak – legt uw ziekenhuis of kliniek niet bij uw ziektekostenverzekeraar neer.