Hernia in de onderrug
Een hernia is een uitpuilende elastische kern van de tussenwervelschijf die drukt op een zenuw.
De wervelkolom
De wervelkolom
De wervelkolom bestaat uit:
- 7 nekwervels
- 12 borstwervels
- 5 lendenwervels (lumbale wervels)
- het heiligbeen (5 sacrale wervels)
- het stuitbeentje
Een wervel is een bot met een dik gedeelte (wervellichaam) en een boog met uitsteeksels (wervelboog). In het midden ziet u een open ruimte. Met alle wervels boven elkaar is dit een tunnel (wervelkanaal) voor het ruggenmerg en de zenuwen. Via het ruggenmerg staan de hersenen in verbinding met de rest van het lichaam.
Tussen twee wervels verlaten steeds twee zenuwwortels het wervelkanaal: een links en een rechts.
Tussen de wervels ligt steeds een tussenwervelschijf. Dit is een vezelige ring met daarin een elastische kern.
De tussenwervelschijven dempen grote krachten en maken bewegen van de wervelkolom mogelijk.
Als de kwaliteit van de tussenwervelschijf verslechtert, is de vezelige ring niet sterk genoeg meer om de elastische kern op zijn plek te houden. Door de druk op de schijf wordt de elastische kern via de zwakste plek naar buiten geduwd. Die zwakste plek zit meestal precies op de plek waar de zenuw het wervelkanaal verlaat. Het gevolg: de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf drukt op de zenuw. Dat noemen we een hernia. Het heet ook wel Hernia Nucleus Pulposus (HNP). Een hernia onderin de rug heet een lumbale hernia.
Klachten
Klachten
De druk op de zenuw geeft pijn die uitstraalt naar het been. Soms is er ook een doof of prikkelend gevoel. De druk op de zenuw kan zelfs de functie van de zenuw verminderen, waardoor uitvalsverschijnselen ontstaan. U heeft dan minder kracht bijvoorbeeld.
Behandeling zonder operatie
Behandeling zonder operatie
U begint met gedoseerde rust en oefenen, eventueel aangevuld met medicijnen of een injectie tegen de pijn.
Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden! Met rust en fysiotherapie verdwijnen bij 70 tot 80% van alle hernia’s de klachten vanzelf. Waardoor dit precies komt, is niet goed bekend. De uitstulping kan verminderen of verdwijnen. En waarschijnlijk is er bij veel hernia’s ook een soort ontsteking van de zenuwwortel. Deze verdwijnt bij rust en medicijnen, of injectie.
Per persoon wordt gekeken wat de beste behandeling is. Een operatie kan daar eventueel ook bij horen. Dat gebeurt over het algemeen pas na 8-12 weken. Als een patiënt uitvalsverschijnselen heeft, of extreme pijn vindt een operatie eventueel al eerder plaats.
Lees meer over de behandeling in de consultkaart hernia in de rug.
Operatie
Operatie
De hernia-operatie wordt meestal uitgevoerd onder volledige narcose. Uit de MRI-scan is duidelijk waar de hernia zit. Daar maakt de chirurg een snee. De arts verwijdert de uitstulping en een deel van de tussenwervelschijf.
Operatietechnieken
Er zijn verschillende operatietechnieken. Niet iedere hernia is geschikt voor elke techniek. Uw wervelkolomchirurg bespreekt met u voor welke techniek u in aanmerking komt en geeft uitleg.
Meer informatie over de operatie
Hoe bereidt u zich voor? Wie geeft welke informatie? Hoe gaat het op de operatiekamer? Wie zijn er aanwezig?
Complicaties
Complicaties
Bij iedere operatie zijn er risico’s. Ook bij een herniaoperatie. Een ontsteking of een wond die niet goed geneest bijvoorbeeld. Bij een herniaoperatie kunnen de uitvalsverschijnselen een beetje toenemen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de zenuw op een zeer vervelende manier bekneld zat, waardoor hij bij de operatie is verschoven. Uw wervelkolomchirurg geeft u informatie hierover.
Resultaat
Resultaat
Een groot deel van de patiënten is na een herniaoperatie tevreden met het resultaat.
De pijn in het been is na de operatie meestal duidelijk minder, maar kan af en toe toch weer terugkomen. Het dove gevoel is soms sterker aanwezig dan voor de operatie. Dat komt doordat de zenuw zo lang geïrriteerd is geweest. Verlammingsverschijnselen verbeteren vaak na de operatie, maar helaas niet altijd. Rugklachten die voor de operatie bestonden, kunnen er daarna ook nog zijn. De operatie heeft daar geen invloed op.
Revalidatie
Revalidatie
De opname duurt meestal 1-2 dagen. Na de operatie kunt u fysiotherapie krijgen. De poliklinische controle is 6-8 weken na de operatie. Dan vertelt u over het resultaat van de operatie en wat u allemaal weer kunt doen. Wanneer u weer aan het werkt kunt, hangt onder andere af van het soort werk dat u doet.
Kans op herhaling
Kans op herhaling
Een recidief is het terugkomen van een hernia op dezelfde plaats en aan dezelfde kant. Het risico hierop is 2 tot 8%. Omdat slijtage meestal bij alle tussenwervelschijven plaatsvindt, kan ook in een andere tussenwervelschijf een hernia ontstaan. U hoeft hier geen rekening mee te houden en er zijn ook geen mogelijkheden om dit te voorkomen. Als u ergens anders een hernia krijgt of als de hernia op dezelfde plek terugkomt, is de behandeling hetzelfde.