Ziekte van Perthes
Bij de ziekte van Perthes is de doorbloeding van de heupkop en de dijbeenhals verstoord. Hierdoor wordt het bot ‘zachter’ en de heupkop verliest zijn ronde vorm. Als deze misvorming ernstig is, kan er op latere leeftijd artrose (slijtage) ontstaan. Meestal is het herstel gelukkig zo goed dat de vorm van de heup weer normaal wordt.
Bij wie?
Bij wie?
De ziekte van Perthes komt voor bij kinderen van 3-11 jaar. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De oorzaak is niet precies bekend.
Klachten
Klachten
Kinderen met perthes kunnen klagen over:
- Pijn in de knie
- Pijn in de lies
- Mank lopen
- Bewegingsbeperking van de heup
Het onderzoek
Het onderzoek
Een kinderorthopeed doet onderzoek. Hij of zij kijkt naar de bewegingen van de heup. Vaak zijn deze wat beperkt; vooral het naar binnen draaien van de heup. Op röntgenfoto’s is een afwijking te zien. Soms is ook nog een MRI-scan nodig.
Behandeling zonder operatie
Behandeling zonder operatie
De behandeling bestaat uit het zo goed mogelijk in de kom houden van de heupkop. Dan blijft de vorm van de heupkop zo goed mogelijk. De kinderorthopeed doet regelmatig controles om de heup in de gaten te houden. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en misvorming van de heupkop, duurt het herstel 2-4 jaar.
Het is belangrijk om irritatie van de heup te voorkomen. Als het kind veel pijn heeft, is het daarom soms nodig om een paar dagen rustig aan te doen. Een tijdje niet sporten of tijdelijk op krukken lopen kan dan nodig zijn. De heup komt dan wat tot rust. Eventueel krijgt het kind dan ook pijnstillers. Soms adviseert de orthopeed fysiotherapie om de heup soepel te houden.
Operatie
Operatie
Soms is een operatie nodig. Daarbij zorgt de kinderorthopeed ervoor dat de heupkop beter in de kom blijft. Dat kan door een operatie aan het bekken, zodat de kom weer beter over de kop past. De orthopeed kan dit ook doen door de de stand van het bovenbeen te veranderen zodat de kop beter in de kom zit. Soms doet de orthopeed allebei.
Na de operatie mag het kind het been 6 weken niet belasten en loopt dan op krukken. Na 6 weken mag het weer belasten en krijgt het ook fysiotherapie.
Meer informatie over de prothese
Hoe bereidt u zich voor? Wie geeft welke informatie? Hoe gaat het op de operatiekamer? Wie zijn er aanwezig?