Golfersarm of golferselleboog
Een golferselleboog of golfersarm (epicondylitis medialis) geeft pijn aan de binnenkant van de elleboog. Precies op de plek waar de buigspieren van de pols en vingers aan de elleboog vastzitten; de peesaanhechting. Deze is bij een golfersarm geïrriteerd of ontstoken. Het gaat om een niet-bacteriële ontsteking, dat wil zeggen dat er geen bacteriën in het ellebooggewricht zitten. U kunt maanden last hebben van een golfersarm. Toch gaat het vaak met rust en pijnstillers over!
De elleboog
De elleboog
De elleboog is het gewricht tussen de bovenarm en de onderarm. U buigt en draait er uw arm mee. In de elleboog komen 3 botten bij elkaar:
- De bovenarm (humerus)
- De ellepijp (ulna)
- Het spaakbeen (radius)
Er zijn eigenlijk 3 gewrichten:
- Tussen de bovenarm en de ellepijp
- Tussen de bovenarm en het spaakbeen
- Tussen het spaakbeen en de ellepijp
Om deze gewrichten zitten kapsels en banden die stevigheid geven, en pezen en spieren waarmee u uw arm beweegt.
Klachten
Klachten
Mensen met een golfersarm klagen over:
- Pijn aan de binnenkant van de elleboog. Soms een tintelend gevoel in de pink en ringvinger.
- Pijn als je drukt op de binnenkant van de elleboog.
- Pijn bij het aanspannen van de buigspieren van de pols en vingers. Daarmee trekken de spieren aan de binnenkant van de elleboog waar ze vastzitten aan het bot.
Oorzaak
Oorzaak
Een golfersarm komt veel voor bij golfers. Vandaar de naam. Het wordt veroorzaakt door overbelasting van de buigspieren van de pols en vingers (flexor carpi radialis); bij nr 2 in de afbeelding. Het ontstaat door herhaalde bewegingen. Ook schilderen, typen, schroevendraaien en zwaar tillen bijvoorbeeld.
Het onderzoek
Het onderzoek
De arts onderzoekt u. Hij of zij bekijkt vooral het pijnlijke gebied rond uw elleboog. De arts vraagt u om uw pols te buigen en houdt dat dan tegen. Als dat pijn doet aan de binnenkant van de elleboog, past dat bij een golfersarm.
Een enkele keer laat de arts een röntgenfoto maken van de nek, de schouder of de elleboog om andere aandoeningen uit te sluiten. De golfersarm zelf is niet te zien op een röntgenfoto.
Behandeling zonder operatie
Behandeling zonder operatie
Er zijn verschillende behandelingen voor een golfersarm:
- De elleboog rust geven, rustig bewegen, niet te veel belasten en pijn voorkomen. U weet zelf wanneer u pijn heeft en wat u dus niet moet doen.
- Pijnstillers (paracetamol en eventueel ibuprofen, diclofenac of naproxen). Het is niet de bedoeling dat u pijnstillers gebruikt om meer te kunnen doen. Rust blijft belangrijk!
- Fysiotherapie. Met bepaalde apparatuur en behandelingen probeert de fysiotherapeut de irritatie te verminderen en de spieren te ontspannen. U krijgt ook oefeningen om de belastbaarheid te vergroten.
- Een polsspalk om bewegingen en belasten van de buigspieren te voorkomen.
Helpt behandeling zonder operatie niet dan kunt u eventueel geopereerd worden. Dit is bijna nooit nodig.
Operatie
Operatie
Tijdens de operatie maakt de chirurg de aanhechting van de spieren op de binnenkant van de elleboog gedeeltelijk los. Dit heet ook wel een golferselleboogrelease. Het gebeurt via een open operatie. Ook kan de spanning van de pees worden afgehaald door iets voorbij de elleboog het kapsel om de spier gedeeltelijk door te nemen. Dit is altijd een open operatie.
De operatie is meestal in dagbehandeling. U slaapt dus weer thuis.
U krijgt hiervoor narcose (algehele anesthesie) of uw arm wordt verdoofd (plexusblokkade). Een operatie is alleen voor mensen met ernstige, hardnekkige klachten die met andere behandelingen niet overgaan.
Meer informatie over de operatie
Hoe bereidt u zich voor? Wie geeft welke informatie? Hoe gaat het op de operatiekamer? Wie zijn er aanwezig?
Complicaties
Complicaties
Ondanks alles kunnen er heel soms problemen (complicaties) optreden:
- Nabloeding
- Infectie van de wond en/of het ellebooggewricht
- Prikkeling van een zenuw (de nervus ulnaris). Dit gaat meestal vanzelf over.
Contact met arts
Contact met arts
Neem contact op met de arts als:
- De wond gaat lekken
- De wond dik en/of rood wordt of meer pijn gaat doen
- U koorts krijgt: hoger dan 38,5°C
Revalidatie
Revalidatie
Na de operatie zit uw arm een paar dagen in een draagband. De eerste 4 weken na de operatie mag u niet zwaar tillen. Verder moet u de arm zo normaal mogelijk bewegen, binnen de pijngrens. Houd er rekening mee dat u na de operatie niet mag fietsen of autorijden. Dat kan weer als u weinig pijn heeft en goede controle over de arm.
Het herstel na de operatie duurt 2-6 maanden.
Resultaat
Resultaat
Bijna altijd gaan de klachten vanzelf over, maar het kan soms lang duren. Een enkele keer is een operatie nodig. Bij 60% van de mensen die geopereerd zijn, is het resultaat goed.