Orthopedisch chirurg of orthopeed
Een orthopedisch chirurg of orthopeed is een arts die gespecialiseerd is in bewegen. Hij of zij ziet mensen met klachten aan botten, spieren, pezen, banden of gewrichten. De meeste patiënten orthopedie hebben pijn als zij bewegen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld geen grote afstanden meer lopen. Ze hebben misschien een blessure opgelopen tijdens het sporten, of bij een ongeluk. Weer anderen hebben een aangeboren orthopedische aandoening, of gewrichtsslijtage (artrose).
Specialisaties
Specialisaties
In Nederland worden de orthopedisch chirurgen breed opgeleid. Zij kunnen alle patiënten met aandoeningen van botten, spieren, pezen, banden of gewrichten beoordelen.
In een ziekenhuis werkt een aantal orthopeden samen. Zo’n samenwerkingsverband heet een vakgroep. Binnen de grotere vakgroepen specialiseert elke orthopedisch chirurg zich op een of meer gebieden:
- Schouder en elleboog
- Pols en hand
- Heup
- Knie
- Voet en enkel
- Wervelkolom (rug en nek)
- Sportletsel
- Trauma (letsel als gevolg van een ongeluk)
- Kinderorthopedie
- Oncologie (bot en weke delen tumoren)
- Blessures bij dansers en musici
Op de meeste websites van de ziekenhuizen en klinieken leest u wat de specialisaties van de verschillende orthopeden zijn.
Afspraak met de orthopeed
Afspraak met de orthopeed
Een (huis)arts kan u verwijzen naar de orthopeed. U vertelt wat uw klachten zijn en de orthopeed onderzoekt u. Hij of zij laat eventueel ook ander onderzoek doen. Röntgenfoto’s, of een MRI bijvoorbeeld. Soms onderzoekt de arts u samen met een andere behandelaar.
Het kan ook zijn dat u een afspraak heeft met een AIOS-orthopedie (Arts in Opleiding tot Specialist) of een Physician Assistant of Verpleegkundig Specialist.
Behandeling
Behandeling
Het doel van de behandeling van de orthopeed is om de pijn te verminderen en ervoor zorgen dat u weer gemakkelijker kunt bewegen. Hij of zij heeft daarvoor de volgende mogelijkheden:
Zonder operatie
Een behandeling zonder operatie noemen we ook wel een conservatieve behandeling. Voorbeelden hiervan zijn:
- Medicijnen tegen de pijn.
- Een injectie met een ontstekingsremmer.
- Advies om uw leefstijl aan te passen. Afvallen, of meer bewegen. U krijgt bijvoorbeeld advies van een diëtist of een fysiotherapeut.
- Een botbreuk zetten en de arm of het been gipsen.
- Een schoenaanpassing, een korset, of een spalk laten maken.
- Een uit de kom geschoten schouder terugplaatsen.
- Een klompvoetje gipsen om een operatie te voorkomen.
- Oefeningen voorschrijven om uw houding te verbeteren. U krijgt bijvoorbeeld advies van een fysiotherapeut.
Met operatie
Lees meer over de operaties door een orthopedisch chirurg.
Samenwerken
Samenwerken
De orthopedisch chirurgen werken in én buiten het ziekenhuis samen met andere beroepsgroepen. Met huisartsen, radiologen, reumatologen, neurologen, ouderengeneeskundigen, fysiotherapeuten, sportartsen, trauma-chirurgen, neurochirurgen, gips-verbandmeesters, orthopedisch schoenmakers en ergotherapeuten bijvoorbeeld. Lees meer hierover en over uw ‘reis door het ziekenhuis’ in het artikel Onderweg naar Beter in magazine Zorg voor Beweging editie 2019/2020.
Second opinion
Second opinion
Het is altijd mogelijk een tweede mening (second opinion) te krijgen. Als uw arts twijfelt en een collega om advies wil vragen, zorgt hij of zij ervoor dat u bij een collega terecht kunt. Heeft u zelf behoefte aan een tweede mening, dan kunt u zelf een afspraak maken met een tweede orthopedisch chirurg. Dit gaat meestal via uw huisarts.
Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als uw eigen arts u doorverwijst naar een collega. Als u zelf een second opinion regelt, is het niet zeker dat uw zorgverzekeraar alles vergoedt. Informeer daarom altijd bij uw zorgverzekeraar hoe het precies zit. Bron en meer informatie: de website van de Rijksoverheid.