Uw prothese
Hoe weet u welke prothese u heeft? Wat is er bekend over de kwaliteit en veiligheid? Waar vindt u informatie over uw prothese?
Welke prothese heeft of krijgt u?
Welke prothese heeft of krijgt u?
De orthopeden en de ziekenhuizen in Nederland werken met verschillende prothesen. Bij de keuze voor een prothese houden zij altijd rekening met:
- De richtlijn die we in Nederland gebruiken.
- Voldoet de prothese aan de kwaliteitseisen? Met andere woorden: valt de prothese in de juiste klasse (classificatie prothesen)?
- Wat weten we over de prothese vanuit de LROI en internationale registers?
- Wat weten we vanuit wetenschappelijk onderzoek? Informatie over wetenschappelijk onderzoek staat o.a. op de websites van de NOV en de LROI.
- De voorkeur, ervaringen en inzichten van de orthopeed en het ziekenhuis.
Registratie van gegevens
Registratie van gegevens
De orthopeed bewaart de gegevens over u en uw prothese in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI). Uw eigen orthopeed kan de informatie over uw prothese dus altijd terugvinden. Lees welke gegevens in de LROI komen en waarom.
Uw orthopeed kan een brief met informatie over uw prothese uitdraaien. Na de operatie is de brief beschikbaar. U heeft zo alle belangrijke informatie – over merk, type, fabrikant etc. Meer informatie over de patiëntbrief.
Levensduur prothese
Levensduur prothese
De levensduur van een prothese is onder andere afhankelijk van uw activiteiten. Hoe actiever u bent, hoe korter de prothese meegaat. Zware lichamelijke inspanning en sporten kunnen de levensduur beperken. Vraag hierover advies aan uw orthopedisch chirurg!
Omdat een prothese een beperkte levensduur heeft (minstens 10-15 jaar), wordt de operatie bij mensen jonger dan 60 jaar zo lang mogelijk uitgesteld. De orthopedisch chirurg overlegt met jonge mensen over de beste oplossing op de korte en lange termijn. Als een prothese op een gegeven moment moet worden vervangen, is dat namelijk lastiger dan het plaatsen van de eerste prothese. En het resultaat vaak minder goed, met een grotere kans op complicaties.
Prothese vervangen
Prothese vervangen
Als een prothese niet goed functioneert is hij eventueel te vervangen. We noemen dat een revisie-operatie of her-operatie.
Slijtage van het metaal komt heel weinig voor. Slijtage van kunststof komt steeds minder voor. De levensduur van de prothese is meestal korter doordat een van de onderdelen los gaat zitten. De kans hierop wisselt: soms gebeurt het pas na 10 of 15 jaar, soms helemaal niet.
Zijn er waarschuwingen bekend?
Zijn er waarschuwingen bekend?
Als er in Nederland een probleem is met een bepaalde prothese, neemt de leverancier maatregelen samen met de Nederlandse ziekenhuizen en de orthopedisch chirurgen. De ziekenhuizen informeren de patiënten en nodigen hen uit om te overleggen en te adviseren. Tot nadere orde wordt de prothese niet meer geplaatst.
Er staat informatie over waarschuwingen op de website van US Food and Drug Administration en de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ).
Elders op deze website leest u meer over de resurfacing heup (sportheup) en de Metaal-op-Metaalheupprothesen met een kop van minimaal 36 mm die in het verleden geplaatst werden. De NOV adviseerde om deze niet meer te plaatsen.
Kans op infectie bij mondbehandeling?
Kans op infectie bij mondbehandeling?
De kans op infectie blijft bestaan, ook in de toekomst. Heeft u een gewrichtsprothese dan is een goede mondgezondheid bij u extra belangrijk. Het advies is ook om regelmatig tandheelkundige controles te doen.
Het is niet nodig dat u een antibioticum krijgt vóórdat u een mond- of tandheelkundige behandeling krijgt, om daarmee een infectie van uw gewrichtsprothese te voorkomen. Ook niet als uw immuniteit verminderd is.