Uw operatie
Wordt u geopereerd? Bereid u dan goed voor en zorg dat u gezond bent en in goede conditie!
Opname-afspraak
Opname-afspraak
Tijdens een afspraak op de polikliniek neemt u samen met de orthopeed het besluit voor een operatie. De orthopeed vertelt u hoe de operatie gaat en wat de risico’s zijn. Geen enkele operatie is namelijk zonder risico’s.
Als u dit allemaal heeft doorgesproken tekent u daarvoor in uw patiëntendossier. Dat heet ook wel een informed consent. Hierin staat welke behandeling u krijgt en wat de voor- en nadelen zijn.
In de meeste ziekenhuizen krijgt u daarna een oproep voor een opname-afspraak. Dat heet ook wel pre-operatieve screening (POS) of voorbereidingsplein. U spreekt dan verschillende mensen:
- De anesthesist (of de assistent). Dat is de arts die de verdoving verzorgt en alle controles doet tijdens de operatie. Hij of zij vertelt u over de verschillende mogelijkheden van verdoven en praat met u over uw gezondheid. Behalve bloed- en urineonderzoek wordt – als dat nodig is – ook een hartfilmpje en een longfoto gemaakt.
- Een verpleegkundige, een verpleegkundig specialist of physician assistant geeft u informatie over de operatie. U ziet hem of haar na de operatie misschien terug voor de nacontrole.
- Een apothekersassistent controleert uw medicatie, zodat deze tijdens de opname ook goed wordt voorgeschreven.
- Een medewerker van de afdeling opname vertelt u over de operatiedag: wanneer moet u waar zijn, hoe gaat de opname etc.
Als er een uitzonderlijk operatierisico is, dan hoort u dat. In een enkel geval wordt de operatie dan uitgesteld; bijvoorbeeld bij een infectie of koorts.
Sommige ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst over bepaalde operaties. U wordt uitgenodigd samen met andere mensen die dezelfde operatie ondergaan als u.
Het kan zijn dat de opname-afspraak en de informatiebijeenkomst anders gaan vanwege Corona.
Stop met roken
Stop met roken
Roken vergroot de kans op problemen bij het herstellen na de operatie. Zelfs als u tijdelijk stopt (van minimaal 4 weken voor de operatie tot ten minste 4 weken na de operatie), halveert u die kans! Uw orthopedisch chirurg kan u meer informatie geven.
De operatie
De operatie
e operatiedag is meestal ook de dag van de opname. U meldt zich op de afgesproken tijd nuchter bij de afdeling orthopedie. Nuchter betekent dat u een aantal uren niets meer heeft gegeten en alleen nog water, ranja, koffie (zonder melk) of thee (zonder melk) heeft gedronken. Informatie hierover krijgt u al tijdens de opname-afspraak. Als u niet nuchter bent, dan is de narcose niet meer verantwoord. Meld het daarom als u (per ongeluk) toch iets heeft gegeten, of bijvoorbeeld melk heeft gedronken.
Veiligheidsmaatregelen
Op de dag van de operatie vragen verpleegkundigen en anderen u verschillende keren naar uw naam, geboortedatum, type operatie en of u aan de linker of rechter kant wordt geopereerd. Dit is ziekenhuisvoorschrift. Het doel is om fouten te voorkomen.
Voor de operatie komt er een pijl op de plek waar u geopereerd wordt. Ook dit hoort bij de procedures om verwisselingen en fouten te voorkomen. Kort voor de operatie krijgt u een antibioticum via een infuus om de kans op infectie te verkleinen.
Verdoving
De operatie gebeurt onder algehele narcose, een ruggeprik of een zenuwblokkade. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en het soort operatie.
Verkoeverruimte
Na de operatie gaat u naar de uitslaapruimte (verkoeverruimte), waar u intensieve controle krijgt. U kunt na de operatie een beetje misselijk zijn. Als u voldoende hersteld bent, gaat u terug naar de afdeling.
Pijnbehandeling
U heeft enkele dagen pijn en krijgt hiervoor pijnstillers. Mogelijk krijgt u ook medicijnen om trombose te voorkomen. Deze bloedverdunnende medicijnen worden meestal tot 4-6 weken na de operatie gegeven.
Nacontrole
Na de operatie komt u voor controle bij de physician assistant of verpleegkundig specialist of bij de orthopedisch chirurg.
Wie zijn er in de OK?
Wie zijn er in de OK?
In de operatiekamer (OK) zijn verschillende mensen aanwezig. Om te beginnen natuurlijk de orthopedisch chirurg die u opereert en de anesthesist die de verdoving verzorgt en alle controles doet. Daarnaast zijn er OK-assistenten en anesthesieverpleegkundigen om de orthopeed en de anesthesist te assisteren. Het kan zijn dat er een AIOS (assistent in opleiding tot specialist) is die (een deel van) de operatie uitvoert. En misschien kijkt er een co-assistent mee. Dat is een student geneeskunde.
Soms is er ook iemand van de medische industrie aanwezig. Bijvoorbeeld vanwege de apparatuur die er gebruikt wordt. Het kan ook iemand zijn van de firma die het prothesemateriaal levert. Soms liggen er namelijk wel 100 artikelen. Zo’n productspecialist geeft aanwijzingen voor het gebruik van de apparaten of de prothese, schroeven, platen etc. Hij of zij opereert niet mee.
Uiteraard kennen alle mensen in de OK de veiligheids- en hygiëneregels. Een deel van hen komt niet in de buurt van de operatietafel maar blijft op afstand.
Wilt u weten wie er bij uw operatie aanwezig zijn? Vraag het aan de orthopeed!